Mogelijk gemaakt door Blogger.

De stille kracht van thee – Ann Vansteenkiste – Review

De stille kracht van thee is een boek over thee van de bekende theesommelier Ann Vansteenkiste. Ann neemt je doorheen haar boek van 211 pagina's mee op theereis

De focus van het boek ligt op thee. Het neemt je mee de geschiedenis in, het leert je meer over de kwaliteit van je product, het belang van water en de juiste zetwijze. Maar Ann gaat ook dieper in op de heilzame werking van de theeplant, verschillende ceremoniën en haar eigen ervaringen van haar trektochten door China.



Is het boek de moeite waard om in huis te halen? Zelf heb ik het boek een aantal jaren in huis en het heeft me zeker op weg geholpen in mijn zoektocht naar meer thee. Bij Ann Vansteenkiste is mijn interesse in thee gestart en uiteraard ben ik niet de enige die hierdoor geïnspireerd is.

In deze 'Stille kracht van thee - review' vertel ik je kort over de inhoud van het boek.

Dus neem je beste thee en lees gezellig mee.


Wie is Ann Vansteenkiste? 

Ann Vansteenkiste is de auteur van het boek 'De Stille kracht van thee' en 'Zelfgeplukt'. Daarnaast is Ann ook theesommelier, herborist en aromatherapeut. Ze is een gepassioneerd theedrinker en inspireert dagelijks heel wat mensen met haar passie.

Ze geeft regelmatig workshops, trainingen, lezingen en opleiding tot theesommelier. Jaarlijks gaat ze naar China om er kwaliteitsvolle thee uit te kiezen die ze dan gebruikt in haar trainingen en verkoopt in haar winkeltje. Haar lekkere thee vind je ook in verschillende horeca zaken.

In mijn jaren als theesommelier ben ik Ann nog niet tegen gekomen. Spijtig, want ik geloof dat het een bijzonder inspirerende vrouw is om mee een gesprek te voeren. Zo is het voor haar erg belangrijk dat haar thee biodynamisch gekweekt is, zonder toevoeging van pesticiden én dat de theeboeren menswaardig behandeling krijgen.

(Het produceren van thee is een bijzonder arbeidsintensieve opdracht - het is inderdaad noodzakelijk dat mensen deze job op een respectvolle manier kunnen uitvoeren. Als je weet welk proces er achter thee zit, dan snap je soms niet hoe goedkoop je dit hier kan aankopen - maar goed - dat is een ander verhaal)


Wat heeft 'De stille kracht van thee' je te bieden? 

Eerst even mee geven dat deze review gaat over de eerste druk van het boek. Ondertussen zijn er heel wat jaartjes verstreken en is er herziene uitgave op de markt verschenen.

Inleiding

In het begin van het boek ontdek je wat thee en andere waterige aftreksels zijn en lees je meer over de theeplant en de theetuin. Prachtig geïllustreerd door foto's genomen door Ann zelf.

Na de eerste thee kennismaking ontdek je de verschillende theeklassen. Groen, zwart, oolong, wit en gele thee. Ze passeren allemaal de reveu. Over pu-erh of post gefermenteerde thee, toch ook een theeklasse wordt pas op het einde van het boek gesproken.

In het gedeelte over de kwaliteit van thee verduidelijkt de auteur enkele begrippen die kwaliteit van thee beoordelen. Je leert meer over de verschillende plukrondes en je gaat dieper in op gearomatiseerde blends of melanges.

Bekende legendes

Wil je meer weten over de oorsprong van thee, dan ga je in dit hoofdstuk genieten. Shen Nung, Goa, Kwan Yin, ze komen allemaal aan bod.

Ann schrijft rijkelijk over de boeiende geschiedenis van China, met zijn verschillende dynastieën en de historische paardenroute. Na China ontdek je een stuk geschiedenis van Japan om dan gaandeweg in Europa aan te belanden. Maar ook landen als India, Rusland, Amerika en Turkije worden besproken. Hier heeft thee immers ook geschiedenis geschreven.

Essentiële informatie


In de volgende hoofdstukken wordt essentiële informatie gedeeld. Must read als je het beste kopje thee wil drinken. Het belang van water - wist je trouwens dat leidingwater uit den boze is - welke theepot en filter je gebruikt - thee heeft ruimte nodig - en hoe best je thee koopt en bewaart. Met deze boeiende tips gaat je kopje thee nooit meer hetzelfde zijn.

Thee bij de maaltijd


Drink je al thee bij je maaltijd? En dan bedoel ik niet alleen bij je boterhammen. Maar thee als begeleiding voor je warme gerechten. Kwaliteit en smaak van je lunch of diner kunnen zomaar eens de hoogte in schieten. Wat doet de thee met je gerecht of wat doet het gerecht met je thee. Het is een ware ontdekking om je hier in te verdiepen. In dit veel te korte hoofdstuk legt de auteur je de basisprincipes uit.

Wil je meer weten over thee & foodpairing? Kristien van Eetvelt heeft er een smakelijk boek over geschreven. 

Heilzame werking van thee


Het hoofdstuk over de heilzame werking van de theeplant lees ik met veel plezier. Zelf ben ik geen herborist en je zal me hier nooit uitspraken over horen doen. Maar Ann Vansteenkiste is wel een expert, dus lees ik graag haar advies.

Eén van de items waar ze over schrijft is dat thee afslankend en vet oplossend werkt. Goed advies, maar dan bedenk ik me. Heeft het wel zin thee op deze manier te drinken als je niet van de koeken af kan blijven? Dan heeft het toch helemaal geen zin? #gewooneenbedenking

Drie theeceremonieën

Mijmer weg bij het lezen van een Japanse, een Chinese en een Britse theeceremonie. Respectievelijk komt de Japanse Cha No Yu, de Chinese Gong Fu Cha en de Engelse Afternoon Tea aan bod.

De informatie is uitgebreid en boeiend. Maar wil je toch meer lezen over de Britste traditie, dan raad ik het boek van Carol Balleil 'Afternoon tea of high tea' je graag aan.

Yi Xing theepotten


Deze typische Chinese theepotten uit klei zijn absoluut een hoofdstuk waard. Heb je eentje in huis, dan drink je je thee uit een waar kunstwerk. Zeer inspirerend om op deze manier een blik achter de schermen van een Yi Xing artiest te krijgen.


Trektocht door China


In één van de laatste hoofdstukken neemt Ann je mee op reis door haar ervaringen. Haar verhalen zullen vermoedelijk een diepe indruk op je achter laten. geniet er dus met volle teugen van.

Voor wie is het boek bestemd? 


Het boek is bestemd voor mannen en vrouwen die meer te weten willen komen over de geschiedenis en het echte leven van theeboeren in China en andere thee producerende landen. Voor de beginner en de gevorderde theedrinker. Om te ontdekken of te herontdekken zoals ik gedaan heb. Misschien ben je wel een verzamelaar van mooie boeken en hoort thee er wel in thuis. Dit boek heeft al veel mensen de weg naar thee getoond.

Herontdekken? 


Toen ik het boek enkele jaren gelden kocht, kon ik me geen voorstelling maken van het leven van een theeboer, de Yi Xing potten of de thee die in het boek beschreven wordt. Je kan alles wel lezen, maar om daadwerkelijk te weten en te begrijpen waar de auteur over spreekt, moet je de thee gezien, gevoeld en geproefd hebben.

Na al mijn jaren in de theewereld heb ik die ervaring wel. Het is dus ook zeer bijzonder om het boek opnieuw te lezen en te herontdekken. Met een glimlach denk ik terug aan de thee. Een periode in mijn leven dat me veel gegeven heeft. Ik raad het dan ook iedereen aan om een intense theezoektocht op te starten.

Een dubbele dikke duim voor dit theeboek. Het heeft mijn leven gewijzigd!





Geen opmerkingen