Mogelijk gemaakt door Blogger.

Theeplantage Soerendonk - Gastblog
De eerste echte Nederlandse theeplantage is een feit. Drijvende kracht achter dit boeiend project is Linda en in deze gastblog ontdek je haar verhaal.


Hoi allemaal! Mijn naam is Linda Cebrian-Rampen en een poosje geleden benaderde Kelly me met de vraag om voor haar blog een stukje te schrijven. Tof! Super leuk om ook de mensen in België kennis te laten maken met de eerste theeplantage in Nederland!

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het theeseizoen op de plantage ten einde en zijn mijn theetuinen bijna klaar voor de winter. In de nursery moeten nog de laatste handelingen gedaan worden, maar dan is het ook daar 'schluss' voor dit jaar. 2017 is het tweede seizoen dat ik als volledige plantage gedraaid heb, maar de plantage zelf is al langer in opbouw.

Het startpunt van mijn theereis was de boekhouder van mijn ouders die me een jaar of 6 geleden aansprak en vroeg: "Linda, wat wil je met de boerderij van je ouders doen? Als jij hem niet wilt zal hij verkocht moeten worden." Ik ben enig kind dus heb altijd wel geweten dat die vraag ooit zou komen, maar toen hij daadwerkelijk op tafel lag, was dat voor mij het moment dat ik me realiseerde dat ik een belangrijke beslissing moest nemen en dat ik mezelf de vraag stelde: wat ga ik doen met de rest van mijn leven?

Aangezien ik eigenlijk illustrator en vormgever ben en na mijn studie altijd als freelancer gewerkt heb, was het natuurlijk niet een heel logische stap om van daaruit de agrarische kant uit te gaan. Toch kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om te zeggen dat ze de boerderij maar weg moesten doen. Ik heb daar mijn jeugd liggen en altijd gezien hoe hard mijn ouders moesten werken. De grond is zelfs nog van mijn opa geweest! Ik besloot het toen anders aan te pakken. Ik wilde de boerderij opnieuw "vormgeven", op zoek gaan naar een manier om daar te werken en te leven op een manier die mij en mijn gezin zou passen.Na een zoektocht hoe ik dit aan kon pakken en wat ik dan concreet met de landerijen en stallen zou doen kwam ik uit bij: thee! (wat altijd al een liefhebberij van mij is geweest) Niet meer dan een heel naïeve gedachte die in me op kwam: "zou ik zelf geen thee kunnen maken" en die me nooit meer verlaten heeft.

Maar zo begon het dus.

Er was en is alleen nog geen enkele andere plantage in Nederland dus alle kennis rondom de landbouwkundige aspecten, productieprocessen etc. moest ik op doen in andere landen. Verschillende plantages in Europa heb ik bezocht en iedere keer groeide mijn netwerk en kennis. Vervolgens begon ik ook te studeren aan de International Tea & Coffee Academy in Nederland om mijn kennis over thee en mijn smaak verder te ontwikkelen. Nog steeds volg ik daar lessen en werk ik graag met hen samen. 

Afgelopen september ben ik met Origin Trips mee geweest naar India om me daar onder te dompelen in de thee. Voor mij was dat niet zo maar een reis maar een echte stage. Ik heb daar veel mensen ontmoet die me helpen bij de vragen waar ik nog tegen aan loop en bij het verder opzetten en ontwikkelen van de plantage.

Na iedere reis wordt niet alleen mijn kennis en netwerk verbreed, maar ook mijn beeldvorming. Een plantage behelst veel meer dan alleen wat planten en een wok. De theereis naar India heeft me dat meer dan duidelijk gemaakt. Hoewel het zien van de prachtige grote 'estates' daar er gemakkelijk voor had kunnen zorgen dat ik ontmoedigd zou raken over mijn eigen plantage thuis, zorgde het er juist voor dat ik me meer en meer gesterkt voelde in waar ik mee bezig ben. Dit is het! Zo wil ik het ook!Ik heb veel kennis en een uitgebreid netwerk mee terug genomen naar Nederland, maar ook een nieuwe planning en een andere kijk op de dingen. Was ik er eerst nog wat meer op gebrand om na jaren van onderzoek en experimenteren zo snel mogelijk thee op de markt te brengen, nu ga ik op dat punt even een pas op de plaats maken. Ik heb veel geleerd over de planten, het snoeien en de juiste manieren en tijdstippen van plukken. 

Mijn planten, veel zijn nog jong, moeten sterk en toekomstbestendig worden, dan pas kun je er kwalitatief goede thee van maken en garant staan voor de continuïteit van de kwaliteit. Die kwaliteit is voor mij absoluut een speerpunt. Ik wil straks een product voortbrengen waar ik trots op ben en waar ik achter kan staan. De afgelopen jaren van het produceren van thee hebben me overtuigd dat die kwaliteit absoluut haalbaar is. De reis naar India heeft me gebracht om ook naar de toekomst te kijken en de continuïteit in de gaten te houden.

Beste lezers, mochten jullie het tot hier hebben volgehouden met lezen dan dank ik jullie voor de aandacht! Mocht je het leuk vinden om te zien hoe mijn leven er op de plantage uit ziet en waar ik allemaal mee bezig ben, neem dan een kijkje op mijn Facebook pagina: Theeplantage Soerendonk. 

Dit is overigens nog zo'n beetje de werktitel want ik ben nog steeds hard op zoek naar een échte naam, ik roep mensen dan ook altijd op mij te helpen met zoeken, dus mocht je zelf een leuk idee hebben? Laat het me weten!

Hartelijke groet,

Linda

2 opmerkingen

 1. Is de thee al te koop? En zo ja onder welke naam? en waar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. HoiHoi, dank je voor je reactie. Ik geloof dat er nog geen thee te koop is. Maar je kan altijd contact opnemen met Linda van de theeplantage.. ze helpt je graag verder. Dit is haar website: http://www.hetzuyderblad.nl/
   Groetjes!

   Verwijderen