Mogelijk gemaakt door Blogger.

Gyokuro Akari BioGyokuro Akari. De naam klinkt alvast veelbelovend en er zijn veel bijzonderheden te ontdekken aan deze groene schaduw thee uit Japan. Zo is deze 'waardevolle dauw' één van de duurste theeën uit het land van de rijzende zon én zet je hem best op lage temperatuur. Hoeveel zou dat zijn? Doe eens een gokje..

Waardevolle dauw

Als je op zoek bent naar iets uniek, dan ben je hier aan het juiste adres. Minder dan 1% van alle thee geproduceerd in Japan is Gyokuro. Deze thee heeft veel zorg en aandacht nodig. Het maakt hem daarom eerder uitzonderlijk en meteen ook de hoogte graad van thee te vinden op deze eilandstaat.


L'Teanine

Drie weken voor hij geplukt wordt, wordt hij overschaduwd onder een speciale constructie. Door gebrek aan zonlicht wordt de L'Theanine aanwezig in de plant niet afgebroken. Bij het consumeren ga je meer zoetheid en smaak verkrijgen, maar ook meer focus en helderheid. Net zoals bij Matcha, al ga je bij de poederthee alles opnemen, ook het blad en drink je bij Gyokuro enkel de infusie. 

Afkomst

Van deze thee weet ik dat hij afkomstig is uit de regio Kagoshima / Kyushu, geteeld is op een hoogte van 200 tot 300 meter en geoogst is in juli 2017. De productie is kleinschalig en hier wordt meestal de Yabukita cultivar voor gebruikt.


Klaarmaken

De fijne, donkere naaldjes geuren wat ziltig en naar groene groenten. Om de thee te bereiden neem ik een kyusu theepot, 2 gram thee en 100ml mineraalarm water van 50°C. Deze thee verdraagt minder goed heet water, daarom de lage temperatuur. Mijn nieuwe aanwinst van Kitchenaid is perfect hiervoor. Hij begint al aan een temperatuur van 50°C.Genoeg smaak?

Komt er wel smaak af, hoor ik je vragen? Ook ik ben bijzonder verrast. Deze thee zit boordevol beleving. Van zilt naar vissig, van grassig naar groene groenten, overgoten met een heerlijk umami gehalte De smaken die vrijkomen op deze temperatuur zijn behoorlijk intens. En na het proeven van een aantal kopjes voel ik ook de L'Teanine aan het werk. Een thee om te bewaren en te proeven bij speciale gelegenheid.

In ons 'Homemade Icetea' boek hebben Sofie en ik ook een receptje met deze thee staan. Benieuwd? Ik hoor het graag.

Theetips

Aja.. zelf heb ik hard gewerkt aan een reeks theetips. Wil je die gratis ontvangen in je mailbox?
Opsturen dat lekkers😍Tealove!

2 opmerkingen