Mogelijk gemaakt door Blogger.

'Echte' thee uit NederlandDit geloof je niet en toch is het waar. Wat denk je van een kopje thee, gemaakt en dan bedoel ik echt handgemaakt - geplukt - gewokt en gedroogd in Noord Brabant, Nederland. En met blaadjes
afkomstig van een Nederlandse Camellia Sinensis. Ik ben onder de indruk, mijn thee is nog nooit zo vers geweest. 


Laat het gezegd zijn, Instagram is een geweldige tool om mensen te ontdekken en ontmoeten. Zo leer ik enkele weken geleden Anne van NLthee kennen. Ik moet toch een keer of drie kijken voor het bij me doordringt, waar deze prachtige dame mee bezig is. Want eigenlijk gelooft mijn brein niet wat ik zie. Een Nederlandse die zelf haar eigen thee maakt van Camellia Sinensis bladeren. Meer is er voor mij niet nodig om een afspraak vast te leggen en begin juli reis in af naar het exotische Baarle Nassau.

NLthee ByAnne


Mijn ogen maar ook smaak - en geurorganen draaien op volle toeren. Ik geloof niet wat ik zie. Een mandje vol groene blaadjes lonkt verleidelijk. Straks ga je je eigen thee maken hoor ik Anne zeggen en mijn hart maakt een sprongetje. Ook het eerste kopje groene thee doet onverklaarbare dingen met mijn vrolijkheid #isthisreallyhappening? Deze eerste pluk heeft voor mij bijzondere Japanse karakteristieken, het geurt en smaakt umami, de infusie wordt steeds zoeter bij het opschenken. Tot mijn grote vreugde proeven we ook oolong en zwarte thee. Af en toe word ik stil, genietend van boeiende geuren en kleuren.


Theeblaadjes staan te wachten


Na de lunch gaan we aan de slag. De vers geplukte blaadjes lachen me toe, ze hebben ondertussen al enkele uurtjes verwelking achter de rug. Ze voelen zacht aan en geuren naar frisse meiklokjes. De blaadjes gaan in de hete wokpan, er wordt geen water, olie of boter gebruikt. Door de warmte komt het vocht uit de blaadjes en ontstaat stoom binnenin de stapel.


Theeblaadjes in de wok


Halverwege de verwerking voelen de blaadjes als plastiek, een teken dat het water er uit is. Het intensieve productieproces gaat door - dotjes nemen - balletjes rollen - losgooien. Tot ook de olie uit het blad is en de blaadjes plakkerig aanvoelen. De thee geurt ondertussen naar lelietjes - van - dalen op een bedje van groene groenten.


Zalige geurende theeblaadjes


De thee wordt opgegooid tot hij droog is, het vuur hoger zetten is geen optie. De zoet geurende blaadjes geven het eindsignaal. Ik herinner me popcorn, zittend op hooi in een vers gemaaid weiland. Van de 50 gram losse blaadjes hebben we 12 gram thee gemaakt. En uiteraard drinken we deze thee vers van de pers #ongelooflijk! 


Echt verse thee :-)Een bijzondere dag, in een bijzondere omgeving en als kers op de taart brengen we ook een bezoekje aan de Nederlands theeplantage. Ben jij ook zo benieuwd als ik was? Kijk dan zeker uit naar één van de volgende blogs!

Tealove!


Geen opmerkingen