Mogelijk gemaakt door Blogger.

Theesommelier opleiding. Ook jouw droom?


Op een dag word je wakker en besef dat dat je al een heel leven lang met je passie rond loopt, of drinkt in dit geval. Het was al langer aan het kriebelen om te ondernemen, ik werd er haast onrustig van. En plots, als donderslag bij heldere hemel, was hij daar, Robin Boels. If the student is ready, the teacher will appear. 


Koffie is nooit aan mij besteed. Heb het nooit gedronken, vind het niet lekker. En dan moet je op zoek naar een alternatief. Altijd water is zo saai. En zo is de droom gestart. Pas op, ik ben niet begonnen met - licht geoxideerde medium geroosterde - Oolong uit Taiwan uit de kast te halen. Nee hoor, mijn allereerste thee was een geel zakje van Lipton. Maar die suiker, om het lekker te maken stak me tegen, dus ga je op zoek naar beter. 

Vele theebuiltjes later ontdek ik losse kruiden en deze brengen me in een theewinkel. Of ze ook losse groene thee heeft? Tuurlijk zei de dame en de potten gingen open. Verschillende aroma's kwamen me tegemoet, ik was op slag verliefd. Whaauw.. geen idee dat dit bestond, hier moet ik meer van weten. 

En zo vind ik de opleiding van mijn dromen.. Ik ga voor theesommelier en Robin Boels van de Thee Academie Vlaanderen gaat me de kneepjes van het vak leren. Geen idee wat me te wachten staat toen ik in 2015 de academie in Brugge binnen stap. Pas op, misschien had ik het een beetje onderschat. Dit is geen opleiding tussen de soep en de patatten. Hier moet je hard voor werken.


Het eerste jaar, de basisopleiding, duurt twaalf lesdagen, elke maand één les en dat is behoorlijk pittig. Je proeft niet alleen lekkere thee, je gaat er ook mee aan de slag en krijgt een bagage aan theorie mee. En dan moet je studeren, want elke les start met een toets. Uren en dagen ben ik bezig geweest alles op te slagen in mijn brein. Ik heb gelachen, maar ook gehuild én bij momenten mijn cursus weg gesmeten. Deze opleiding vraagt discipline en dedication. Want dit is topniveau! 

Je ontdekt letterlijk een nieuwe wereld, je bemerkt geuren, kleuren en smaken waarvan je niets eens wist dat ze bestaan. Verwondering, verbazing, liefde en vriendschap.. je krijgt het allemaal in de plaats. Je ontmoet mensen die je hard sneller doen slaan, je gaat naar plaatsen waar ze heerlijke thee serveren. Je hebt een netwerk aan theesommeliers die exact weten waarmee je bezig bent. Je kan plannen smeden voor de toekomst of er ontstaan misschien wel leuke opportuniteiten. Alles, maar werkelijk alles is mogelijk in de wereld van thee. 

Ik heb veel respect en ben ontzettend dankbaar dat Robin deze kansen in de wereld heeft gezet. Ondertussen ben ik mijn tweede jaar gestart 'Thee & Food', een opleiding over foodpairing. Het niveau is een trap hoger, de leerstof intenser, maar je ontdekt talenten waarvan je niet wist dat je ze had. En daar doe ik het voor! 

Daar neem ik de maandelijkse rit van Beringen naar Brugge, die soms 6 uur (drie uur heen, drie terug) duurt graag voor bij. Het is het allemaal waard!!!!!

Dank aan Robin en alle andere theesommeliers om dit mogelijk te maken! 

Tealove!


Geen opmerkingen