Mogelijk gemaakt door Blogger.

Ancient Tea - Red Dzao Vietnam
Oprecht verwonderd en helemaal onder de indruk deel ik in deze theeblog het verhaal van Red Dzao. Een ethnische minderheidsgroep afkomstig uit de bergen in Noord-Vietnam. Het produceren van thee is een deel van hun leven en gaat al generaties mee. Dit eerlijke verhaal is opgepikt door Adya, een start-up die biodiversiteit en duurzaamheid belangrijk vindt, ze importeren meerdere producten uit verschillende landen en één daarvan is thee.

Enthousiasme stroomt door mijn aderen als ik me verdiep in het Red Dzao verhaal. Voorzichtig ontmoeten..  ruiken en proeven. De brochure die bij de thee hoort, en werkelijk, dit moeten bedrijven meer doen, vertelt me het verhaal van deze gemeenschap. Ik volg in woord en beeld. Alle belangrijke informatie gebundeld geeft een duidelijk idee van wie deze mensen zijn en wat ze doen. Voor mij maakt dit de beleving veel intenser. 

Zo is de 'Fin Ho Coöperatie' opgericht om de wereld te laten kennis maken met Vietnamese organische thee en tegelijk deze etnische groep te ondersteunen. Deze community bestaat momenteel uit 45 families en ze wonen in de provincie Ha Gian, Noord Vietnam.Ancient tea


Toepasselijke naam, want de blaadjes worden geplukt van theeplanten die tot wel honderd jaar en ouder zijn. De Assamica variëteit, groeit in een erg zuiver klimaat en de planten staan in een rijke bodem op de hellingen van de bergen, vanaf 1000 hoogtemeters en meer. Er wordt jaarlijks 3 tot 4 keer geoogst, met de hand geplukt en er worden drie theeklassen geproduceerd. Wit, groen en zwart. 


Zwarte thee


De 'gewone' zwart thee, hoewel gewoon een understatement is, weet me wel te bekoren. Het droge blad geurt fris fruitig en ik herken tonen van chocolade, eerder fruitchocolade overgoten met een toets van kruidnagel. De geur van de infusie is erg herkenbaar en brengt mijn herinneringen naar warme, vloeibare zachte honing. De thee heeft een volle smaak, dankzij de Assamica en de honing blijft een beetje nazinderen in de mond. De tong voelt prikkelend licht astringent, maar eerder beperkt dus absoluut niet storend, zacht aangenaam zelfs.
Als dit gewoon is, verwacht ik veel van de 'premium' zwarte thee. Het droge blad geurt totaal anders. Naar warm cederhout en vers notengebak recht uit de oven, met een licht zoetje dat achterna huppelt. De infusie geurt citrus en moutig, is tamelijk zoet en ik herken de geur van saponine. Wat niet onlogisch is, vermoedelijk produceert een plant dit als bescherming tegen insectenvraat. 

Mijn aandacht wordt getrokken door de oranje gouden kleur die me aan whiskey doet denken en ik sluit mijn ogen wanneer ik de moutig, met honing overgoten chocolade tonen in mijn mond proef. Hij doet me denken Oriental Beauty, ik herken een sprankje muskatel. Lang stilstaan bij deze thee gaat niet. De complexe smaken zijn vluchtig en ik neem ze in hun evolutie. Anders mis ik alles. 

De chocolade proeft door aan de achterkant van mijn tanden en herkenning komt terug op de binnenkant van mijn wangen. Deze thee heeft veel geheimen en geeft ze niet helemaal vrij. Eén herkenning, een erg zoete smaak en aroma komt telkens opnieuw tevoorschijn. Mijn mede sommeliers die donderdag 20 april in de les waren.. jullie weten hoe dit mogelijk is😍 Bij het afkoelen word ik verwend met de geur van bijenwas. 

In dit bijzondere theepakket is er naast zwarte ook nog witte en groene thee te ontdekken, hier ga ik binnenkort opnieuw tijd voor nemen en een hele nieuwe blog aan wijden.

In de hoop je te kunnen verleiden!

Tealove!


Geen opmerkingen