Mogelijk gemaakt door Blogger.

Zwarte thee SatemwaThee uit Malawi. Sinds ik de Afrikaanse workshop in de Thee Academie te Brugge gemist heb, blijft Satemwa door mijn hoofd spoken. Toevallig ontmoet ik Wouter Verelst, contactpersoon voor deze unieke farm. Het begin van mooie ontdekkingen in een bijzonder verhaal.

Satemwa


Tea & Coffee Estate, Shire Highlands, Malawi.  Opgericht in de jaren 20 door Maclean Kay en vandaag succesvol geleid door kleinzoon Alexander Kay, (86 jaren jong). Satemwa maakt de wereld mooier door te werken met Smallholders, dit zijn theeboeren (198) die kleine stukken land bezitten. Door deze coöperatie krijgen de boeren een betere prijs en delen ze in de winst wanneer de thee verkocht wordt. 

Maar er is meer! Satemwa verzorgt in samenwerking met de overheid een groot aantal welzijnsprojecten voor zijn medewerkers en hun familie. Zo is er een ziekenhuis, een school met 900 leerlingen en tal van andere waardevolle projecten. Ze ondersteunen en trainen de boeren hun kwaliteiten te vergroten en hun kansen te verhogen. 

Zwarte Thee


In Afrikaanse theelanden wordt vrijwel uitsluitend zwarte thee geproduceerd. Het overgrote deel wordt verwerkt tot CTC. Satemwa is een uitzondering. In deze Estate produceert men losse thee.  Wit - groen - oolong - zwart en post gefermenteerd, dit bedrijf heeft ze allemaal. Deze Estate gaat de uitdaging aan. In de blog van vandaag laat ik je kennis maken met enkele van Satemwa's zwarte theeën. En niet de minste. Dit is thee met een verhaal!

Satemwa Black Earl Grey #744


Zwarte thee op smaak gebracht door bergamotolie. De olie wordt gewonnen uit de schil van vruchtjes van de bergamotplant, een citrusachtig gewas. Traditioneel een melange van zwarte thee uit India en Sri Lanka, nu ook verkrijgbaar met thee uit Malawi. En zijn komst is niet onopgemerkt, deze thee wordt beloond met een tweede plaats in de KTC Earl Grey Test. Voor mij een volle, krachtige, kruidige en erg smaakvolle beleving.
Thyolo Moto #421


Thyolo verwijst naar de cultivar variëteit en Moto betekent vuur in de lokale Chichewa taal. Als ik het zakje open herken ik een stevig gerookte Lapsang Shouchon geur. Een feest voor mijn reukorgaan. Hoewel ik bang ben voor de smaak 'I'm not into Lapsang' test ik zonder vooroordelen. Mijn durf wordt beloond, want twee gram, drie minuten later ontdek ik dat zijn smaak minder krachtig is dan zijn Chinese variant. Het gerookte geeft echter wel een prettig mondgevoel en blijft even hangen. Ideaal als je van - minder explosief krachtig - zwaar gerook houdt. Prima in orde voor mij. Ik schenk deze thee trouwens drie maal op.. Kwaliteit dus. Voor het roken gebruiken ze trouwens bladeren van de 'Guava tree' en het proces wordt uitgevoerd door Mark Saunders, achterkleinzoon van de oprichter.
Yamba Small Holder Black OP1 #418


Bij deze sample hoort een postkaart. Op de kaart staat Jonas, de plukker van de thee. En dit komt aan. Meestal drink ik mijn thee onbewust. Zonder stil te staan welke noeste arbeid in dit product verwerkt is. Vaak is het handwerk en gaat elk theeblad door de handen van echte mensen. En als je dan weet dat het loon van een Smallholder 400 à 500 euro per jaar is..... is dit bijzonder en doet je nadenken.
 
Bij het openen van het zakje komt een chocolade geur me tegemoet. Deze thee zet ik twee gram en twee minuten. De infusie krijgt dadelijk een mooie kleur en de smaak verrast me. Vol honing met een nasmaak die blijft zinderen. Op de eerste foto van deze blog zie je de kleur van de infusie en de grote van het blad. Het theeblad dat door de handen van Jonas is gegaan. De warme blaadjes geuren levendig en geven me typische Afrikaanse herinneringen. Wanneer de blaadjes koud zijn hebben ze voor mij de traditionele zwarte thee geur; citrus, chocolade, mout.

Binnenkort vertrekt er vanuit België een theereis naar Malawi, georganiseerd door Robin Boels en Wouter Verelst. Na het schrijven van deze blog en me dus meer verdiept te hebben in de werking, ben ik toch een beetje jaloers dat ik niet meega naar dit mooie land. Ik kijk dus vol verwachting uit naar de verslagen van de gelukkigen die wel mee gaan. 

Heb je zelf zin gekregen in Afrikaanse Fair Trade thee? Neem gerust een kijkje bij Satemwa of neem contact met Wouter Verelst ; wouter@satemwa.com

Tealove!
Geen opmerkingen