Mogelijk gemaakt door Blogger.

Koken en thee - Gastblog


Foto Made By Margreet

Stel je voor, je bent theesommelier - hobbykok én fotograaf. Voor mij een combinatie waar ik alleen maar van kan dromen. En toch.. er is een dame die deze SuperPowers bezit. In deze blog 'Made By Margreet' ontdek je wie ze is.

Koken en Lekker eten zit in mijn bloed. Tel daar eens een flinke dosis interesse in thee bij op en je hebt het ineens heel erg druk. Twee jonge kinderen, een bedrijf aan huis en toch….kan ik af en toe nog een momentje vinden om van deze thee momenten te genieten en uit te schrijven in mijn blog. 

Ik zie het het ook wel een beetje als een uitlaatklep. In 2014 ben ik begonnen met een leerproces tot Theesommelier en ondertussen geef ik diverse soorten workshops op gebied van thee, waarin ik mensen kan enthousiasmeren over “echte” thee. 

Kelly en ik zagen elkaar voorbij komen op Instagram en zo kwamen wij met elkaar in contact, namelijk een gedeelde interesse….THEE. En hoe leuk is het als je iets kunt delen, waar je allebei van kunt genieten. Daarom heb ik voor Kelly en haar trouwe volgers een leuk en makkelijk recept met thee uitgeschreven. Gewoon, omdat je leuke en lekkere dingen met elkaar moet delen, dan geniet je er toch veel meer van. 

Ik ben gek op vis en schaal- en schelpdieren en vind het dan ook altijd weer een uitdaging om hier een passende thee bij te serveren of in te verwerken. Bij vis past heel goed groene thee. Groene thee heb je in veel soorten en smaken en zo is er dus bij elke vissoort wel een andere groene thee inzetbaar. 

Foto : Made By Margreet


Zo ben ik erg fan van een Lung Ching, een groene thee uit China die er breed en strook vormig uitziet. Deze thee wordt vaak in een longdrink glas gezet, omdat deze bladeren zo mooi kunnen dansen. In China word deze thee vaak gezet, wanneer er hoog bezoek word verwacht. De smaak is licht zoet, tikje fruitig en heeft toch die typerende groene thee smaak. 

Deze thee past perfect bij de wat lichter smakende roze garnaaltjes en zo heb ik deze thee verwerkt in een mayonaise, waar de garnaaltjes mee worden aangezet. Daarnaast is het natuurlijk leuk om deze zelfde thee er bij te serveren in een mooi wit wijnglas of een mooi chinees kommetje, wanneer je de garnaaltjes je gasten voorzet. Leuk als aperitief of borrelhapje. 

Foto: Made By Margreet


Om de Lung Ching Mayonaise te kunnen maken heb je het volgende nodig: 

- 1 flinke eetlepel Lung Ching thee van goede kwaliteit (dragon well) - 200 ml witte wijnazijn - 1 ei - 1 tl fijne mosterd
- 200 ml zonnebloemolie - peper/zout om op smaak te brengen. 

Verwarm de witte wijnazijn naar 80 graden in een pannetje, haal het pannetje daarna van het vuur en voeg de Lung Ching theebladeren toe en laat deze 3 minuten trekken. Daarna zeef je de bladeren af, maar bewaar je ze nog wel. Deze natte bladeren snijd je in fijne stukjes met een mes. Wanneer de azijn is afgekoeld naar kamertemperatuur, doe je deze in een maatbeker, samen met het ei, de mosterd en wat peper en zout. Zorg ervoor dat de staafmixer onderstaat en zet de staafmixer aan. Laat het een mooie emulsie worden, terwijl je in een dunne straal de zonnebloemolie toevoegt. Wanneer het een mayonaise gaat worden, voeg je de fijngehakte theebladeren toe, voor extra smaak en mix stevig met de staafmixer. Wanneer de mayonaise klaar is zet je hem voor minimaal een uur in de koeling , om de smaak goed naar voren te laten komen. 
 
Voor het garnalen hapje neem je een bakje rose garnalen van 150 gram. Snijd hier een halve sjalot bij, een handje zeekraal en wat bieslook. Meng dit alles samen met 2
eetlepels van de Lung Ching mayonaise en breng het op smaak met wat peper en zout. Ter decoratie kun je nog wat droge Lung Ching bladeren en zeekraal gebruiken. 

Ik hoop dat jullie net als ik houden van lekker eten en thee drinken. Wil je meer over mij of mijn workshops weten bezoek dan mijn website eens voor meer thee-inspiratie: www.madebymargreet.nl


Geen opmerkingen