Mogelijk gemaakt door Blogger.

Uitdaging : Echte thee Stap 4
Stap 4, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Vandaag zetten we nog een stapje richting ideale thee wereld. Ben je ook zo benieuwd?


Even op een rijtje zetten wat we al overlopen hebben. We weten ondertussen wat thee is en dat het ruimte nodig heeft. We weten hoeveel thee te gebruiken en met welk water we dit best zetten. Dat maakt dat we aangekomen zijn bij:

Stap 4: Temperatuur

Ik gebruik een speciale waterkoker om mijn thee te zetten. Maar ik ben dan ook een freak. Alhoewel, als je veel thee drinkt is het misschien wel handig om hier in te investeren.. Want temperatuur is ook wel een belangrijke om bittere smaken te voorkomen.

In de westerse zetmethode is het handig om rekening te houden met het volgende:

Witte thee : 70 - 80 graden
Groene thee: 50 - 80 graden
Oolong: 80 - 95 graden
Zwarte thee:  90 - 95 graden
Post Gefermenteerde thee: 90 - 100 graden

Des te delicater je thee, des te minder warmte hij kan verdragen. Als je een groene thee gaat overgieten met kokend water, dan zullen er stofjes vrijkomen die een bittere smaak geven.

Vandaar dat veel mensen klagen over de bitterheid van hun groene thee. De kans is heel groot dat ze gewoon veel te warm (of niet het juiste) water gebruikt hebben.

Uiteraard heeft niet iedereen een speciale waterkoker in huis. Wat kan je dan doen? Je waterkoker afzetten vlak voor dat hij gaat afspringen. Wacht daarna nog enkele minuutjes alvorens je thee te overgieten. Afhankelijk van welke thee je gaat gebruiken natuurlijk.

Een ander handig trucje is je water van de waterkoker rechtstreeks in een tas te gieten, om deze dan nogmaals over te gieten in een andere tas. Een beetje extra werk, maar door overschenken zal je water met een aantal graden zakken.

Of je kan ook een theethermometer aanschaffen. Dan weet je op de graad hoe heet je water is. :-)

Maar langs de andere kant!

Als je zwarte thee zet, met te koud water.. dan geeft ie niet de juiste smaakjes af en ben je maar een flauwe boel aan het drinken. Tenzij je de smaken heel erg weet te waarderen.. Want we zijn allemaal anders.

Het is dus een zoektocht naar wat jij lekker vindt.

Opdracht:

Experimenteer eens met de temperatuur van je water.

Zet eens een zwarte thee met water van 80 graden 
of
een groene thee met veel te heet water

Gebruik nadien de juiste temperaturen.

Wat merk je op? En welke thee vind jij de beste?


Voila, weer een stapje dichter bij de ideale thee.

Wil je meer van dat lekkers? Ga dan snel naar De Theeblog FB pagina!

Liefs,

Geen opmerkingen