Mogelijk gemaakt door Blogger.

Uitdaging : Echte thee Stap 3In deze derde stap leg ik je uit waarom het water bij de thee zo belangrijk is. En ik lieg hier echt niet voor... Met het verkeerde water kan je je thee echt ranzig maken. Ja en dan drink je nooit meer thee!Stap 3: Het juiste water


Ik kan het niet vaak genoeg herhalen! Het juiste water is echt een noodzaak! Een must!! Hier moet je echt aandacht aan besteden. Zoals water in een mensenleven, is water in je kop thee het allerbelangrijkste. Je kan hiermee zelfs je zakjesthee pimpen. Want je kop thee bestaat voor 95% uit water. Dus denk aan de slogan:

Water, water, water, al de rest komt later!!


PH hoeveel?

De pH of de zuurtegraad van je water mag je niet onderschatten. Om het beste kopje thee te produceren heb je water nodig met een pH tussen 6 en 7. Is dat niet, dan is de kans groter dat je thee echt slecht kan smaken. Zoals die keer dat ik die ranzige thee gedronken heb. Zo bitter, bah.. niet te doen. Misschien vind je je thee ook wel te bitter, dan kan dit aan het water liggen.

Water met weinig mineralen? 

Nog een opsteker is te weten hoeveel mineralen je water bevat. Mineralen in je water reageren met de enzymen in je thee. Je krijgt hierdoor smaak- geur- en kleurverandering. Neem bij voorkeur mineraalarm water.  De droge reststoffen op 180°C moeten minder zijn dan 50 mg per liter. Dit zijn alle vaste stoffen die zich in het water bevinden en die niet verdampen bij een temperatuur van 180°C.

Neem snel een fles water bij de hand en kijk wat je op het etiket kan vinden.

Water van de kraan? 

Hoewel je hier ook allerlei pro's en contra's over hoort. Ik drink water van de kraan en kook mijn eten hier in. Maaar!!!Water van de kraan is NIET geschikt om thee mee te zetten. Leidingwater heeft vaak een chemische behandeling ondergaan om het drinkbaar te maken. De aanwezige chloor zal ook je theesmaak aantasten.
Bovendien, weet je welke pH waarden en hoeveel mineralen er in je kraantjeswater zitten? Nee? Awel, ik ook niet. Maar je kan duidelijk zien dat er iets niet klopt als je je thee met water van de kraan zet.Achterblijvende randjes, troebel water, vetvlekken en bittere thee? Dan gebruik je misschien wel het verkeerde water.


Dit water gebruik ik het meest om mijn thee te zetten:

Montille van Delhaize of Spa Blauw. 


Maar ook Mont Roucous is perfect om te gebruiken.

Het juiste water gebruiken maakt je echt geen theesnob!

je drinkt gewoon de beste thee

Opdracht:

Vandaag mag je eens gaan experimenteren met water.

Welk water gebruik je normaal?

Gebruik nu eens Spa Blauw of Montille. Merk je verschil?

Zet eens een kopje thee met kraantjeswater of en daarnaast één met goed water. Wat zie je gebeuren?

Test ook eens het verschil met ander flessenwater? 


Voila, hiermee ben je weer een stapje dichter bij je perfecte kopje "echte" thee.

Wil je meer van dat lekkers? Ga dan snel naar De Theeblog FB pagina!

Liefs,2 opmerkingen

  1. Awel, dit vertelde jij me al eens op je workshop, maar tot op heden probeerde ik dat nog niet. Ik zal dat toch eens moeten doen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moet je zeker eens proberen! Laat weten of je verschil proeft.. :-)

      Verwijderen