Mogelijk gemaakt door Blogger.

Een onderdompeling in Pu Erh

Een heel weekend met Olivier Schneider

25 - 26 juni was het zo ver, weekend Gent, weekend Pu Erh, met niemand minder dan Olivier Schneider,  een man met enorm veel kennis over thee.
 


Dit alles werd tot in de puntjes georganiseerd door Jozefien Muylle van Be Your Tea.
Omdat Gent onbekend terrein is, het zaterdagnamiddag was en de smartphone - gps niet onmiddellijk zijn werk deed, kwamen we een tien minuten te laat op onze afspraak. Gelukkig waren we niet de enigen en was de les nog niet begonnen. We hadden vooraf nog even tijd om kennis te maken met Olivier, een Franse kunstenaar die ondertussen 10 jaar in China, provincie Yunnan, woont én zich gespecialiseerd heeft in Pu Erh. Dus voor verdieping in deze complexe thee, ben ik dit weekend op de juiste adres.
Dat complex een understatement is, zal ik dit weekend ontdekken. Pu Erh is een theeklasse met een lange geschiedenis en veel verschillende visies. De oorsprong van deze thee bevindt zich niet alleen in Yunnan, China, maar ook in Noord Thailand, Noord Laos, Myanar en een stukje in Vietnam. Al horen de Chinezen dit niet graag.
 
Tussen het thee drinken door, wordt onze kennis aangescherpt. We leren niet enkel het verschil tussen Pu Erh van 'terrace plantation & old tea gardens' , (jonge struiken en oude theetuinen) we proeven ook telkens de juiste thee erbij.
 
De 100 tot 500 jaar oude theebomen trekken mijn aandacht. Soms liggen deze theetuinen erg afgelegen en hebben de plukkers een tocht van twee uur voor de boeg, alvorens ze in de bomen klimmen om de juiste theeblaadjes te plukken. Voor 1 kg Pu Erh heb je 5 kg bladeren nodig, een rekensom is snel gemaakt, voor Pu Erh van oude bomen mag je diep in je buidel tasten.
We worden dit weekend ook ingeleid in de verschillende productieprocessen. Gezien alle landen (en ook de gebieden binnen deze landen) een andere visie hebben, zijn deze processen ook erg verschillend. 1 of meerdere theeblaadjes, meer of minder 'Kill Green' (het stoppen van het oxidatieproces), zacht of hard rollen, compressie in cakevorm of niet, al deze factoren bepalen de uiteindelijke maocha of het half afgewerkt product.
 
En dan zijn er weer tal van mogelijkheden. Drinken als groene Pu Erh, opbergen kort of lang, voor 5, 10, 20 of meerdere jaren (Sheng Cha of Raw Pu Erh) of kiezen voor een spoed - fermentatieproces (Shou Cha of Ripe Pu Erh).
 
Zoveel mogelijkheden, zoveel smaken, zoveel thee. Maar oh, wat smaakt hij heerlijk.
Jonge thee uit 2012 en zelfs eentje van dit jaar, lente 2016, passeren de revue. Deze zijn licht van kleur, plantaardig, groener en grassig van smaak. Wel oppassen geblazen, want tannines zijn sterk aanwezig waardoor bitterheid soms de bovenhand neemt. Experimenteren met trektijd is een must. 
Als we oudere Pu Erh proeven, krijgen we mooie jaren voorgeschoteld. 1996 en 1998 zijn slechts een greep uit het gamma. In deze thee proef ik hout, leer en hooismaken terug, de kleur is donkerder, de thee wordt zoeter, ronder en de nasmaak milder. De tannines verdwijnen ook met de jaren, waardoor de bittere smaak ook niet meer aanwezig is.
 
Maar het wordt helemaal een feest als ik Pu Erh van 1966 mag drinken. Je leest het goed! Deze thee is ondertussen 50 jaar oud. Wat een ervaring en waarschijnlijk één maal in het leven, maar ik geniet.. De rijke, volle caramel smaak weet me te beroeren. En langzaam mijmer ik weg bij de gedachte dat iemand in het Oosten dit 50 jaar geleden met hart en ziel geproduceerd heeft. Prijskaartje voor deze thee is tussen de 10 à 20 euro voor 1 gram, gelukkig kan je hem meerdere keren zetten.
 
De prijs van oude Pu Erh kan echt wel heel erg hoog zijn. Niet enkel omdat deze thee zoveel jaren gerijpt heeft, maar ook omdat de jonge generatie theedrinkers en theeproducten niet meer geïnteresseerd zijn in gerijpte Pu Erh. Ze doen minder moeite meer om hem te maken en op termijn zal dus deze oude Pu Erh verdwijnen. Vandaar dat je tegenwoordig ook kan beleggen in oude Pu Erh. Voor een Pu Erh van 1940 moet je tussen de 1 en 5000 euro voor één gram neertellen, dat is honderdduizend(en) euro('s) voor een cake. 1940 Pu Erh anyone?
 
Tijdens deze tweedaagse proef ik zeker 20 verschillende Pu Erhs . Op het einde van de eerste cursusdag is het moeilijk nog genuanceerd smaken te beschrijven. Ik heb ondertussen ook mijn tong verbrand en me concentreren wordt een uitdaging. Hoewel de smaken erg verschillend zijn, heeft mijn brein moeite dit goed te verwerken.

Op dag twee verloopt het herkennen en benoemen van smaken wat vlotter. We zitten dan ook al in de 'advanced class'. Ook vandaag veel theorie, veel proeven, veel vragen en ontdekken. Als afsluiter mogen we zelf experimenteren met het zetten van Pu Erh.
Wat een ervaring al deze Pu Erh. Het was een boeiend weekend, veel theoretische bagage mee gekregen, veel heerlijke thee gedronken. Maar ook veel verschillen binnen deze theeklasse. Het blijft de moeite om meer te ontdekken.

Geen opmerkingen