Mogelijk gemaakt door Blogger.

Waarom smaakt mijn thee slecht?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je thee vies smaakt, als je de tips hieronder volgt, dan zal je kopje thee  heel anders en veel beter smaken...

1) Je gebruikt het verkeerde water

In mijn artikel over water leg ik je uit waarom de keuze van je water belangrijk is. Als je water gebruikt dat te hard is of te veel mineralen bevat, dan kan dit je thee echt ruïneren. Ideaal om te gebruiken zijn Spa Blauw, Mont Roucous, Mont Calm of Montille.

2) Je water is te heet

We hebben de gewoonte kokend water over onze thee te gieten. Kunnen we niets aan doen, we hebben het zo geleerd. zwarte en pu erh thee zijn hier beter tegen bestand, maar groene en witte thee gaan hier minder goed tegen kunnen. In  thee zitten tannines of bitterstoffen. Des te heter het water, des te meer tannines vrij kunnen komen. En dit zorgt dan voor een bittere smaak. Laat de volgende keer je water afkoelen alvorens het over je thee te gieten en je thee zal minder bitter smaken. Zelf heb ik gekozen om met een waterkoker met graden te werken. Nooit meer een gedoe en mijn water steeds op de juiste temperatuur.
 
Witte thee; 70 à 80 graden
Groene thee; 50 à 80 graden
Oolong; 80 à 95 graden
Zwarte thee: 90 à 95 graden
Pu Erh; 90 à 100 graden

3) Je thee heeft te lang getrokken

Ik hoor mensen regelmatig zeggen dat ze thee erg bitter vinden. Vaak komt dit doordat we onze thee te lang laten trekken, zeker als we onze thee wat sterker willen. Het nadeel hiervan is dat de bitterstoffen weer vrij komen en je achterlaten met een bittere, wrange thee. Vooral groene thee (en zeker die van hogere kwaliteit, want deze heeft heel subtiele smaken) is hier erg gevoelig aan. Experimenteer met de trektijd van je thee, een richtlijn is om je thee tussen de 2 à 3 minuten te laten trekken.

4) Je wringt je theezakje uit

Wie heeft ooit zijn theezakje al eens uit gewrongen? Ik deed dit in ieder geval altijd. Belangrijk om weten is dat door het uitwringen ook weer de tannines kunnen vrijkomen, met bitterheid tot gevolg. Volgende keer gewoon het theezakje uit je tas heffen.

5) Je drinkt oude thee

Het is belangrijk te weten van welk jaar je thee is. Thee kan enige tijd bewaard blijven, maar des te ouder je thee, des te meer smaken verloren gaan en dat proef je. Gezegd wordt dat je best je thee een jaar na oogst opgedronken hebt. Bij sommige Japanse groene thee is dit al na een half jaar.

6) Je thee is gewoon slecht

Ik keek zo uit naar mijn eerste keer Pu Erh, maar het viel zo tegen. De thee was echt vies en proefde heel erg slecht. Tijdens mijn theelessen leerde ik over de productiemethoden en wat bleek, de kans bestaat dat je Pu Erh op een foute manier gedroogd is.  Smaken als 'paardenmest en koeienstal' kunnen dan realiteit worden. Later heb ik correct geproduceerde Pu Erh gedronken en deze smaken waren hemels. Maar ook sommige blends, waar kleur - en smaakstoffen aan toegevoegd zijn kunnen echt verschrikkelijk smaken. Weet wat je koopt en waar je het koopt.

Deze simpele tips helpen je een eind op weg.

Als laatste wil ik je meegeven geen vooroordelen over thee te ontwikkelen. Soms is je water te heet, heb je je thee te lang laten trekken of haal je thee van vijf jaar oud onder het stof vandaan. Blijf experimenteren, wees geduldig, verfijn je smaakvermogen... en je zal pareltjes ontdekken.

Geen opmerkingen