Mogelijk gemaakt door Blogger.

Dragon Well of Long Jing?



Vandaag een blog over één van de meest beroemde theeën uit China.. Dragon Well, ook wel gekend als Long Jing. Met een rijke geschiedenis en een heleboel legendes is deze thee beslist de moeite waard om eens te proberen. Zet je ook een kopje mee?

Dragonwell, beter gekend als Long Jing of Lung Ching, is een groene Chinese thee. De theeblaadjes worden plat gedrukt tijdens het pan-firing proces, traditioneel wordt dit met de hand gedaan. Roosterplekken zijn typisch voor deze thee en het eindresultaat is een heerlijk, lichtgroen en aromatisch infuus.

De thee wordt geproduceerd in de regio Hangzhou, provincie Zhejiang. Binnen deze regio zijn verschillende plaatsen waar Long Jing geplukt wordt, sommige exclusievere Dragon Wells worden geassocieerd met specifieke heuvels in de regio. (En zijn ook vaak onbetaalbaar) Deze thee komt in verschillende prijsklassen voor.

Het moment waarop geoogst wordt bepaalt de kwaliteit van de thee. Dragon Well geplukt voor Qing Ming, het lentefestival op 5 april, bevatten de eerste buds en blaadjes en daarom ook de meeste inhoudsstoffen. Deze thee is meestal lichter van smaakprofiel, terwijl thee geoogst na deze datum sterker is van smaak.

Long Jing of Dragon Well is ook effectief de naam van het dorp waar deze thee zijn oorsprong vindt. Er zijn verschillende legendes rond deze thee. De thee zou zijn naam danken aan een put 'a well' in het dorp. De inwoners geloofden dat er in de put een draak woonde. Als het in tijden niet geregend had, gingen de dorpelingen aan deze put bidden, voor meer regen. Ze geloofden dat 'de draak in de put' verantwoordelijk was voor regen en zonneschijn. 

In Long Jing staan ook ' The 18 Imperial Tea Trees', deze exclusieve theebomen zijn waarschijnlijk ook dé reden waarom deze thee zo beroemd geworden is.  De legende vertelt een verhaal afkomstig uit de Qing Dynasty. Keizer Qianlong was op rondreis doorheen China op één van zijn vele keizerlijke tochten. Hij bezocht de 18 theebomen en hielp mee tijdens de oogstperiode. Hij kreeg tijdens een plukmoment het bericht dat zijn moeder dodelijk ziek was. Hij vertrok onmiddellijk, stopte de theeblaadjes in zijn mouwen en zette pas richting Beijing. Bij aankomst rook zijn mama de aroma's van de ondertussen gedroogde en platgedrukte thee. De keizer zette deze thee voor zijn zieke moeder en ze genas miraculeus.

Fabel of feit?

Maar tegenwoordig zijn deze '18 Tea Treas' een heuse toeristische trekpleister.





Ik maak deze thee klaar in een gaiwan, een halve.. want mijn dekseltje is ondertussen stuk gevallen. Maar meer heb je eigenlijk niet nodig. Ik neem een flinke theelepel thee, water van 80°C en laat dit ongeveer 2 minuutjes trekken.



Een heerlijke en bekende geur komt me tegemoet, ik schenk mijn thee met een zeefje over in een tasje en herken een ziltige, gras - umami achtige smaak. Ik vind deze thee wel lekker. Ik overgiet een tweede keer, laat 3 minuten trekken en besluit rechtstreeks uit de gaiwan te drinken. Ik gebruik mijn tanden als zeefje. Love it! Moet je ook maar eens proberen. De thee is ondertussen flink afgekoeld, drinken gaat vlot. De thee heeft wat langer getrokken en ik proef een bittere smaak. Niet meteen slecht, maar je moet er voor zijn.

Bitterstoffen komen vaak vrij als je je thee langer in water laat trekken. Wil je dit voorkomen, time dan je zettijd.. dan kan je bittersmaak voorkomen.

Heb je zelf ook al eens Long Jing gedronken? En behoort het tot je favorieten?

Tea you later!

Liefs,
Kelly

Geen opmerkingen