Mogelijk gemaakt door Blogger.

Thee bij gerechten - Kristien Van Eetvelt - review


Thee bij gerechten is het eerste boek van Kristien van Eetveld, daarnaast is Kristien gekend als theesommelier. Kristien legt met behulp van het boek uit hoe jij je gerechten naar een hoger niveau kan tillen door ze te combineren met thee.

De focus van dit boek ligt op het creëren van een culinaire belevenis. Dit allemaal is gebaseerd op de jaren lange ervaring van Kristien in de kook en theewereld.
Maar is dit boek echt zo goed en is het de moeite waard om aan te kopen?

Ik zoek het voor je uit. Haal wat lekkers, leg je benen omhoog en geniet mee van de start van iets dat wel eens een culinaire belevenis kan zijn.

Wie is Kristien Van Eetvelt?

Kristien is Culinair Theesommelier. Ze deelt graag haar kennis rond thee en foodpairing. Dit doet ze naar eigen zeggen intuïtief alsook wetenschappelijk onderbouwd. Je kan bij Kristien terecht voor een culinaire theeworkshop, een culinaire theeopleiding of culinair thee advies.

Ik ontmoet Kristien een aantal jaar geleden, kort na het publiceren van haar eerste boek 'thee bij gerechten' en toen schreef ik een korte blog over onze ontmoeting. Kristien is een lieve en charmante dame die van haar passie haar beroep gemaakt heeft.

Wat heeft 'Thee met gerechten' je te bieden?

Thee met gerechten bestaat uit 95 bladzijden, prachtig vormgegeven en geïllustreerd door de mooiste foto's. Deze foto's zijn genomen door dezelfde topfotograag die ook 'Koken met Kruiden(extracten) heeft geshoot'.

De inhoudstafel geeft een duidelijk overzicht van van alle hoofdstukken en ook hierin is een zeer mooie vormgeving verwerkt. Van zodra je het boek open slaagt word je meegezogen in een prachtig culinair verhaal.

In de eerste hoofdstukken ontdek je het verhaal van Kristien, waarom thee en eten perfect samen gaan. Hoe je echte thee bij gerechten plaatst, wat de 6 verschillende soorten thee zijn, hoe je een lekker gerecht bij je thee kookt en misschien het aller belangrijkste, hoe je lekkere thee zet. De laatste 4 hoofdstukken gaan over thee en gerechten. De auteur heeft een onderverdeling in seizoenen gedaan. Lente, zomer, herfst en winter gerechten komen aan bod.

Elk gerechten hoofdstuk is opgebouwd volgens eenzelfde structuur. Je vindt telkens een stuk persoonlijk verhaal van de auteur. Seizoensgroenten, seizoenskruiden en seizoensbloemen (behalve bij herfst en winter) worden kort in de picture gezet.

Daarna volgt het gerecht. Voorzien van de benodigdheden, het recept, de juiste thee om te combineren en de bereidingswijze van de thee. In elk hoofdstuk vind je 8 gerechten.


Voor wie is 'Thee met gerechten' bestemd?

Als je een fan bent van thee en lekker eten, dan mag dit boek niet ontbreken in je collectie. Je gaat gegarandeerd op een andere manier ruiken, proeven en experimenteren. Bovendien is het een streling voor het oog want de foto's alleen doen je alvast watertanden. Uiteraard ga je niet kunnen weerstaan aan de lokroep van het experimenteren, dit boek zet je gegarandeerd aan de slag.


Wat is mijn ervaring?

Het is een prachtig boek, zeer mooi vorm gegeven, de mooiste foto's, de lekkerste gerechten en er wordt zeer kwaliteitsvolle thee gebruikt. Alleen de thee wordt gezet om een manier die ik zelf niet zou gebruiken. 

In het hoofdstuk; voor je start, hoe zet ik thee, lees je hoe Kristien 1 eetlepel thee neemt voor 1 liter water en dit 10 tot 15 minuten laat infuseren. Hoewel dit voortreffelijk zal smaken, is het, zoals ik net zei niet de manier waarop ik zelf thee zet. 

Maar dat is het mooie aan thee zetten. Er zijn geen regels, je bent vrij, je mag helemaal doen wat je wil. En dat doet Kristien, dat doe ik.. Ga en ontdek hoe thee voor jou het beste smaakt en daarvoor mag je eindeloos experimenteren. Want eerlijk, over smaken valt niet te oordelen.

Mijn favoriete recepten in combinatie met thee – in dit boek zijn:

Couronne van tomaat en courgette met een witte thee – Bai Hao Yin Zhen
Gratin van pompoen, aardappel en een vleugje tijm met oolong – Shui Jin Gui
Chocoladetaart met geroosterde hazelnoten met een zwarte thee – Yin Jun Mei
Net zoals in het boek van Ann Vansteenkiste is de thee beter te begrijpen, te plaatsen naast het gerecht als je de thee kent en al eens gedronken hebt.

Voor de beginnende theedrinker is het een waar ontdekken van nieuwe smaken. Voor de ervaren theedrinker die deze theesmaken al kent is het een overleg met je zelf en een beslissen of je de combinatie de moeite waard vindt of niet.

Want ook hier, over smaken kan je niet oordelen en misschien past een andere thee er volgens jou beter bij.


Heb je zin gekregen in meer? Geen opmerkingen