Mogelijk gemaakt door Blogger.

Japanse Zwarte Thee Takachiho Black BenifukiEen Japanse zwarte thee, het is uitzonderlijk, maar het bestaat. In deze theeblog word je meegenomen naar Noord-West Miyazaki, een stad gelegen op het eiland Kyushu. Waan je midden mei 2017 en verbeeld je een prachtig heuvellandschap. Speciaal voor Hotsoup wordt deze thee geplukt én gemaakt, door één van de beste theemakers van het land.  Zwarte thee, een niche in Japan. 

Limited Edition

Japanse zwarte thee is nog maar zeer recent ontdekt in Japan. Weinig producenten zijn hiermee al aan de slag én hij is niet standaard verkrijgbaar. Als je bovendien weet dat deze thee een 'limited edition' heeft, er is slechts 100 kg van gemaakt, dan weet je dat je een bijzondere thee gaat drinken #grateful. Vandaag ontdek je deze parel:

Takachiho Black Benifuki
Voor dit prachtexemplaar is de theeplant, speciaal voor zwarte thee ontwikkelde, 'Benifuki' variëteit gebruikt. De plant groeit op 350 meter hoogte en door het verschil in temperatuur tussen dag en nacht, dat erg groot is, groeit hij aan een vertraagd tempo. Wat vervolgens invloed heeft op zijn smaak.

Hoe drinken?

Ik neem 3 grammetjes Takachiho, schenk er 230ml water van 90°C over en laat het drie minuutjes trekken. Dat is langer dan ik gewoon ben, maar foto's nemen en juist timen, het is een kunst. #whoopwhoop


Droge blad

Het droge blad ruikt verrassend fris, naar lente en bloemetjes. Dat had ik niet verwacht. Ook het aroma weet me te verwonderen. Eerst een vleugje citrus, daarna zoete koekjes. Mijn geurenbibliotheek neemt me mee naar Milky Oolong. Eén van mijn favorieten. Nadien getuig ik van koekjes met citrus. Bijzonder.Smaak

De smaak proeft typisch citrus, niet uitgesproken, bijzonder subtiel. Het doet me nu een beetje denken aan een mix van Darjeeling First Flush en  Oriëntal Beauty. Tikkeltje astringent, niet storend, maar dit had ik kunnen verminderen door de thee minder lang te laten trekken. Deze topper heeft een nasmaak die blijft hangen in de mond. Takachiho is subtiel met verrassende ontdekkingen.

In de tweede ronde schenk ik water van 95°C over de theeblaadjes en laat 2 minuten trekken. Nu meer uitgesproken citrus - hout. Hier herken ik meer zwarte thee karakteristieken, maar zoals de kleur van de infusie doet vermoeden.. net iets anders dan wat we gewoon zijn van zwarte thee.
Het is een bijzondere ontdekking deze thee te mogen exploreren. Je waant je zo op het eiland met het zonnetje op je snoet. Heb jij al eens Japanse zwarte thee gedronken? I'd like to know!

Tealove!!
4 opmerkingen

 1. Leuk om te lezen. Inderdaad een uitzondering om zwarte thee uit Japan te vinden. Mijn eerste kennismaking was op de world tea expo dit jaar en was zeer verbaasd van de smaak. Deze die je beschrijft heeft een mooi vol blad en ziet er heerlijk uit.

  Groetjes

  stijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Stijn, wat leuk dat je in Vegas bent geweest. Daar hoop ik ook eens naartoe te kunnen gaan. Deze Japanse zwarte thee is inderdaad bijzonder boeiend!

   Verwijderen