Mogelijk gemaakt door Blogger.

Aangepaste Thee Au ComptoirAu Comptoir. Rijzende ster. Ze hebben alvast een Bib Gourmand in de wacht gesleept. Voor kerst mag het iets unieker zijn. Aangetrokken door het voorgerecht en fantaserend over de presentatie. Mag ik aangepaste wijnen schenken? vraagt de gastvrouw. Goh nee, ik ga voor aangepaste thee.

 

Tea & Foodpairing


Dat doe je toch niet zeiden mijn collega's, ze keken mij al even vreemd aan als ik hen. Ik vertel hen over mijn kerstspecial en ze vinden het raar dat ik wijn inruil voor thee. Tuurlijk wel, dit is  Smoking Hot & Ultra Fancy en anders maken we dat er wel van. Als er één ding is dat je van mij absoluut moet doen, dan is het wel experimenteren met deze twee. Wist je dat ik zelfs groene thee drink bij mijn frieten? 

Au Comptoir

Iets anders op en top is het restaurant van Ivan & Leen in Gierle. Ik ken Ivan nog vanuit mijn tienerjaren en ben hem de laatste maanden her en der op sociale media tegen gekomen. Want deze jonge Kempische Chefkok is naam aan het maken in de wereld van de keuken en vangt de ene  na de andere prijs. Topwerk! En wij mogen daar eten. #wateenleven.

Kerstmenu


Salade van noordzeekrab

***
Verse coquilles met varkenspoot en truffel

***
Hert met zijn garnituur

***
Dame blanche

Op het eerste zicht vinden mensen het een beetje vreemd als je je gerechten gaan combineren met thee. Maar eigenlijk is het heel simpel. Het werkt zoals met wijn. Je gaat onderzoeken, proeven en genieten. Een pracht alternatief voor alcohol. Want, een hele avond water.. dat hoeft toch niet. Als je gaat experimenteren, houd dan ook de regels van je wijn ervaring in het achterhoofd. Je gaat op zoek naar de dynamiek tussen smaak en aroma. En met de juiste thee zal je balans vinden in je gerechten of ga je smaken accentueren. Stel je steeds de vraag; doet de thee wat met je gerecht of doet het gerecht wat met je thee? En wat is er mooier om je passie te combineren met lekker eten..

Hier gaat ie dan...


Salade van Noordzeekrab

Vooraf doe ik nog een beetje normaal... Hahaha.. Ja, het is toch even wennen, mensen zijn het niet gewoon wanneer je thee bij je gerechten vraagt, de klik moet nog gemaakt worden. 

Bij het tweede gerecht ga ik, want mijn lief is geen tea-addict, van start met mijn experiment. Laat ons zeggen dat ik vooraf toch wat twijfels heb over wat er op mijn bord gaat liggen. De varkenspoot schrikt me wat af  en bovendien dacht ik  dat ie in zijn geheel zou komen. Gelukkig voor mij heeft de chef hier vooraf veel werk aan gehad, er zit niet veel vlees aan zo'n pootje (veel pootjes nodig - 121), en wordt het gerecht erg smakelijk geserveerd.

Verse coquilles met varkenspoot en truffel


Nu, ik kook zelf heel weinig en ik kan je dus niets over de cuisson vertellen. In fact, ik weet niet eens wat een cuisson is. Ik kan je alleen vertellen over thee en mijn ervaring hier rond. Voor dit gerecht kies ik voor een groene thee, een Chinese Sencha. Het vetgehalte in het vlees combineert mooi met het ziltige van de coquilles. Dit gaat goed samen met het notige en het groenige van de thee. Al denk ik dat een Japanse Sencha eens zo geslaagd zou zijn. Dan zou het vissige en ziltige extra geaccentueerd worden, wat zeker een meerwaarde voor het gerecht zou betekenen. Meer lezen over het verschil tussen Japanse en Chinese Sencha.
 

Hert met zijn garnituur


Voor het hoofdgerecht kies ik voor een Earl Grey. Een uitstekende combinatie.Deze thee gaat erg goed samen met het hertenvlees, ook het bergamotgehalte past prima. In mijn mond alleen maar volle, sterke smaken. In het witloof zit gehakt van hert, een leuke verrassing. Nog meer surprise, de bittere smaak van het witloof verdwijnt van zodra ik een slokje van mijn thee neem. Nu, niets mis met bitterheid in witloof, schijnt zelfs gezond te zijn, maar ik ben extra gevoelig aan deze smaak en soms overheerst ie. Dus, tevreden  met deze ontdekking.

Een mooi glas maakt je thee eens zo lekker


Uiteraard was er nog dessert, maar door de drukte vergeten te klikken op die slimme foon. Wat ik je wel kan vertellen is dat het ijs net daarvoor gedraaid is. Dit maken ze altijd vers en wat niet geconsumeerd is, wordt niet meer verkocht. In deze zaak gaan ze voor versheid en pure producten. Je zal het misschien gek vinden, maar er kon op het einde van de avond echt geen drank meer bij. Bij mij de omgekeerde wereld. Bij het dessert heb ik enkel nog water genipt. Maar ik zou, moest er nog wat ruimte zijn, zeker voor een rode vruchteninfusie gaan. 

Tot zover mijn kerstspecial. Een hele ervaring! Tea & Foodpairing is nog ongekend, maar samen, JAAAAAA SAMEN, kunnen we hier verandering in brengen. Dus volgende keer als je lekker uit eten gaat, vraag dan even naar de theekaart. Als ze je geen assortiment kunnen voorleggen, leg dan uit waarom dit wel belangrijk voor je is. En wie weten maken we er samen een nieuwe hype van. Zou cool zijn, niet? Au Comptoir in Gierle is alvast goed op weg! Kan ook niet anders  #michelin & #fuckinggoodfood

Ken je nog andere plaatsen waar ze experimenteren met thee? Laat het me zeker weten, ik hoor het graag... 

Tea you later,
Ps: heb jij mijn gratis ebook al? Kijk snel op www.detheeblog.be

2 opmerkingen

  1. ik krijg er alleszins heel veel honger en dorst van! Ik zou mij aangesproken voelen om aangepaste thee op resto te kiezen ipv aangepaste wijnen. Top idee ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ellen, Laat me weten als je ergens een leuk adresje hebt gevonden. Ben heel benieuwd!

      Verwijderen