Mogelijk gemaakt door Blogger.

Japanse Theeceremonie in Herkenrode
Japanse Theeceremonie met Staf & Keiko


Ik was zo enthousiast toen ik op het derde verdiep van de Abdij van Herkenrode Staf en Keiko tegen kwam. Dit geluk valt me toe op de Kruidendag en ik kan je verzekeren, de dag van een theeliefhebber kan geen mooier geschenk bevatten dan dit. 

Met een brede glimlach ontvangen beiden me in de zolderkamer van de Abdij. Ik stel mezelf enthousiast voor, want ik heb al veel over hen gehoord. Staf geeft al vele jaren les en Keiko is ook aardig op weg. Andere theevrienden hebben me al vaker uitgenodigd om deel te nemen aan één van de lessen, maar door andere bezigheden is het er nog niet van gekomen. Tot nu. Want zo dadelijk gaat er een demo door.

Natuurlijk wil ik deelnemen! Al gaat er een mini waarschuwing in mijn hoofd af.

Eerlijk, ik heb wel een beetje bang. De meditatieve hurkzit kan wel eens pijnlijk zijn voor de beginneling. Staf & Keiko stellen me gerust en verzekeren me dat het heus wel zal meevallen.

Een traditionele theeceremonie of Chaij heeft als doel de geest te bevrijden van al de beslommeringen die hij meedraagt. Het duurt vaak enkele uren en er is een maaltijd aan verbonden. Alles gebeurt op een erg sobere manier, volgens vastgestelde regels.

Harmonie - Respect - Zuiverheid - Sereniteit 


Zijn basisbegrippen tijdens de ceremonie. Innerlijk in harmonie zijn met jezelf, maar ook in het leven dat je leeft. Respect voor jezelf, maar ook voor anderen rondom jou. Zuiverheid voor je materialen, maar ook voor jezelf. En sereniteit in je beweging en je ademhaling. (pieuw.. alleen het schrijven al brengt me in een andere dimensie :-))

Tijdens de ceremonie wordt Matcha klaargemaakt en geserveerd, we krijgen ook een lekker hapje om er bij te proeven.

Matcha is groene Japanse thee in poedervorm. Met de hand geplukt omstreeks half mei. Matcha wordt één minuut gestoomd, deze thee mag niet oxideren. Daarna gedroogd in lagen, gestockeerd en nadien gemalen tussen stenen. 

Na een mooie inleiding, Staf leeft voor zijn passie - prachtig om te zien, gaan we van start.

Een hele ervaring deze Japanse theeceremonie. En ja.. de pijntjes tijdens het zitten waren toch wel lichtelijk aanwezig. Zoals bij alles, oefening baart kunst zeker? 

Ik ga er dadelijk mijn agenda eens bijnemen en een bezoekje plannen in het Japans theehuis in Gestel. Het heeft mijn aandacht getrokken. 

Wil jij eens een Japanse Theeceremonie bijwonen? 

Tea You Later,

Liefs,
Kelly

3 opmerkingen

  1. Geen idee dat dit in Vlaanderen bestond... tof idee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste ik ben op zoek om aankomende donderdag een thee ceremony te kunnen bij wonen, voor twee personen. Zou dit kunnen bij u enwat is de prijs? Mvg

    BeantwoordenVerwijderen