Mogelijk gemaakt door Blogger.

Thee en Kaas, mijn hapje voor vanavond.

 
Wijn & Kaas avonden vind ik heerlijk, maar Thee & Kaas? Met opgetrokken wenkbrauw, stond ik even stil bij deze combinatie. Ik hoorde er vorig jaar voor het eerst over, en wat me toen heel erg vreemd leek, daar kan ik nu niet genoeg van krijgen.En als ik zo verder denk, thee en kaas hebben veel overeenkomsten. Afhankelijk van de regio waar ze geproduceerd worden, zullen ze heel erg anders smaken. De wijze waarop ze geproduceerd worden én hun texturen zijn ook verschillend, gaande van zacht, naar romig en van semi- hard naar pittig.

Ik ken spijtig genoeg helemaal niets over kaas, ik weet alleen dat ik het heel erg lekker vind. Het is voor mij dan ook een spannende zoektocht om dit met thee te combineren.

Bleu d' Auvergne, Brie, Chavroux


Ontdekken welke pairings interessant zijn, is heel erg boeiend om te doen. Ik ben zelf begonnen met enkele van mijn favoriete kazen. Als je in de mogelijkheid bent, kies er dan van verschillende regionen, van de lokale boer tot een internationale lekkernij. Van verschillende melk soorten, geit-koe-schaap en met verschillende texturen, zacht, creamy, semi-hard en hard. Doe dit ook met je thee. Probeer dit bijvoorbeeld eens met een Oolong uit Taiwan, een zwarte thee uit Darjeeling of een groene uit China.

Nam Lanh, zwart thee


En om het helemaal vertrouwd te laten lijken, schenk je thee in een wijnglas. Dit geeft niet alleen een stijlvolle toets, je kan hierdoor de verschillende aroma's in het wijnglas beter waarnemen. Net zoals je bij een wine-tasting zou doen. Neem hiervoor wel een wijnglas dat tegen warme dranken kan, anders springt je glas misschien en dat is zonde van de thee. :-D 

Om het helemaal compleet te maken, serveer met brood en druiven, ze kunnen je smaakpallet tussen de verschillende tastings door zuiver maken en in druivenpitjes zitten ook tannines, net zoals je in thee en kaas terug vindt, ideaal om te combineren dus.

boven; zwart, links; oolong, rechts; groen


Voor vanavond ga ik mezelf verwennen met mijn favoriete Franse kazen, Brie, Chavroux en Bleu d'Auvergne. En ik ga dit combineren met een JinXuan (oolong) uit Taiwan, MaoJian (groen) uit China en Nam Lanh (zwart) uit Vietnam. 

Ik zet al de thee op Westerse wijze. 6gram per halve liter water. Ik laat ze allen 2 minuten trekken. Zwart op 100°C, Oolong op 95°C en groen op 80°C
rechts; groen, midden; zwart, links; oolong


Zijn jullie benieuwd naar hoe het smaakt?


2 opmerkingen

 1. Heel interessant. Dit wil ik zeker ook eens proberen. Kaas en wijn is lekker maar niet zo aan te raden als je bv nog moet autorijden. Kaas en thee kan dan wel. Vooral de smaakcombinatie maakt mij nieuwsgierig.
  Lieve groetjes,
  CreativEls
  www.koekjehaakjemaakje.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt volledig Els.. Je moet je geen zorgen maken als je eens een thee teveel op hebt :-)
   Je kan gerust experimenteren. Er zijn vele goede smaak combinaties, maar soms kan het ook tegen vallen en is de combinatie niet goed. Dus ff checken voor je dit aan gasten serveert.. :-)

   Verwijderen