Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je thee vies smaakt, als
je de tips hieronder volgt, dan zal je kopje thee heel anders en veel
beter smaken...
1) Je gebruikt het verkeerde water
In mijn artikel over water
leg ik je uit waarom de
keuze van je water belangrijk is. Als je water gebruikt dat te hard
is of te veel mineralen bevat, dan kan dit je thee echt ruïneren. Ideaal
om te gebruiken zijn Spa Blauw, Mont Roucous, Mont
Calm of Montille.
2) Je water is te heet
We hebben de gewoonte kokend water over onze thee te gieten. Kunnen
we niets aan doen, we hebben het zo geleerd. zwarte en pu erh thee zijn
hier beter tegen bestand, maar groene en witte thee
gaan hier minder goed tegen kunnen. In thee zitten tannines of
bitterstoffen. Des te heter het water, des te meer tannines vrij kunnen
komen. En dit zorgt dan voor een bittere smaak. Laat
de volgende keer je water afkoelen alvorens het over je thee te
gieten en je thee zal minder bitter smaken. Zelf heb ik gekozen om met
een waterkoker met graden te werken. Nooit meer een gedoe en mijn water steeds op de juiste
temperatuur.
Witte thee; 70 Ã 80 graden
Groene thee; 50 Ã 80 graden
Oolong; 80 Ã 95 graden
Zwarte thee: 90 Ã 95 graden
Pu Erh; 90 Ã 100 graden
Witte thee; 70 Ã 80 graden
Groene thee; 50 Ã 80 graden
Oolong; 80 Ã 95 graden
Zwarte thee: 90 Ã 95 graden
Pu Erh; 90 Ã 100 graden
3) Je thee heeft te lang getrokken
Ik hoor mensen regelmatig zeggen dat ze thee erg bitter vinden. Vaak
komt dit doordat we onze thee te lang laten trekken, zeker als we onze
thee wat sterker willen. Het nadeel hiervan is dat de
bitterstoffen weer vrij komen en je achterlaten met een bittere,
wrange thee. Vooral groene thee (en zeker die van hogere kwaliteit, want
deze heeft heel subtiele smaken) is hier erg gevoelig
aan. Experimenteer met de trektijd van je thee, een richtlijn is om
je thee tussen de 2 Ã 3 minuten te laten trekken.
4) Je wringt je theezakje uit
Wie heeft ooit zijn theezakje al eens uit gewrongen? Ik deed dit in
ieder geval altijd. Belangrijk om weten is dat door het uitwringen ook
weer de tannines kunnen vrijkomen, met bitterheid tot
gevolg. Volgende keer gewoon het theezakje uit je tas heffen.
5) Je drinkt oude thee
Het is belangrijk te weten van welk jaar je thee is. Thee kan enige
tijd bewaard blijven, maar des te ouder je thee, des te meer smaken
verloren gaan en dat proef je. Gezegd wordt dat je best je
thee een jaar na oogst opgedronken hebt. Bij sommige Japanse groene
thee is dit al na een half jaar.
6) Je thee is gewoon slecht
Ik keek zo uit naar mijn eerste keer Pu Erh, maar het viel zo tegen.
De thee was echt vies en proefde heel erg slecht. Tijdens mijn
theelessen leerde ik over de productiemethoden en wat bleek, de
kans bestaat dat je Pu Erh op een foute manier gedroogd is. Smaken
als 'paardenmest en koeienstal' kunnen dan realiteit worden. Later heb
ik correct geproduceerde Pu Erh gedronken en deze
smaken waren hemels. Maar ook sommige blends, waar kleur - en
smaakstoffen aan toegevoegd zijn kunnen echt verschrikkelijk smaken.
Weet wat je koopt en waar je het koopt.
Deze simpele tips helpen je een eind op weg.
Als laatste wil ik je meegeven geen vooroordelen over thee te
ontwikkelen. Soms is je water te heet, heb je je thee te lang laten
trekken of haal je thee van vijf jaar oud onder het stof vandaan.
Blijf experimenteren, wees geduldig, verfijn je smaakvermogen... en
je zal pareltjes ontdekken.
Geen opmerkingen