Thee
bij gerechten
is het eerste boek van Kristien van Eetveld, daarnaast is Kristien
gekend als theesommelier. Kristien legt met behulp van het boek uit
hoe jij je gerechten naar een hoger niveau kan tillen door ze te
combineren met thee.
De
focus van dit boek ligt op het creëren van een culinaire belevenis.
Dit allemaal is gebaseerd op de jaren lange ervaring van Kristien in
de kook en theewereld.
Maar
is dit boek echt zo goed en is het de moeite waard om aan te kopen?
Ik
zoek het voor je uit. Haal wat lekkers, leg je benen omhoog en geniet
mee van de start van iets dat wel eens een culinaire belevenis kan
zijn.
Wie
is Kristien Van Eetvelt?
Kristien
is Culinair Theesommelier. Ze deelt graag haar kennis rond thee en
foodpairing. Dit doet ze naar eigen zeggen intuïtief alsook
wetenschappelijk onderbouwd. Je kan bij Kristien terecht voor een
culinaire theeworkshop, een culinaire theeopleiding of culinair thee
advies.
Ik
ontmoet Kristien een aantal jaar geleden, kort na het publiceren van
haar eerste boek 'thee bij gerechten' en toen schreef ik een korte
blog over onze ontmoeting. Kristien is een lieve en charmante dame
die van haar passie haar beroep gemaakt heeft.
Wat
heeft 'Thee met gerechten' je te bieden?
Thee
met gerechten bestaat uit 95 bladzijden, prachtig vormgegeven en
geïllustreerd door de mooiste foto's. Deze foto's zijn genomen door
dezelfde topfotograag die ook 'Koken met Kruiden(extracten) heeft
geshoot'.
De
inhoudstafel geeft een duidelijk overzicht van van alle hoofdstukken
en ook hierin is een zeer mooie vormgeving verwerkt. Van zodra je het
boek open slaagt word je meegezogen in een prachtig culinair verhaal.
In
de eerste hoofdstukken ontdek je het verhaal van Kristien, waarom
thee en eten perfect samen gaan. Hoe je echte thee bij gerechten
plaatst, wat de 6 verschillende soorten thee zijn, hoe je een lekker
gerecht bij je thee kookt en misschien het aller belangrijkste, hoe
je lekkere thee zet. De laatste 4 hoofdstukken gaan over thee en
gerechten. De auteur heeft een onderverdeling in seizoenen gedaan.
Lente, zomer, herfst en winter gerechten komen aan bod.
Elk
gerechten hoofdstuk is opgebouwd volgens eenzelfde structuur. Je
vindt telkens een stuk persoonlijk verhaal van de auteur.
Seizoensgroenten, seizoenskruiden en seizoensbloemen (behalve bij
herfst en winter) worden kort in de picture gezet.
Daarna
volgt het gerecht. Voorzien van de benodigdheden, het recept, de
juiste thee om te combineren en de bereidingswijze van de thee. In
elk hoofdstuk vind je 8 gerechten.
Voor
wie is 'Thee met gerechten' bestemd?
Als
je een fan bent van thee en lekker eten, dan mag dit boek niet
ontbreken in je collectie. Je gaat gegarandeerd op een andere manier
ruiken, proeven en experimenteren. Bovendien is het een streling voor
het oog want de foto's alleen doen je alvast watertanden. Uiteraard
ga je niet kunnen weerstaan aan de lokroep van het experimenteren,
dit boek zet je gegarandeerd aan de slag.
Wat
is mijn ervaring?
Het
is een prachtig boek, zeer mooi vorm gegeven, de mooiste foto's, de
lekkerste gerechten en er wordt zeer kwaliteitsvolle thee gebruikt.
Alleen de thee wordt gezet om een manier die ik zelf niet zou
gebruiken.
In het hoofdstuk; voor je start, hoe zet ik thee, lees je hoe Kristien 1 eetlepel thee neemt voor 1 liter water en dit 10 tot 15 minuten laat infuseren. Hoewel dit voortreffelijk zal smaken, is het, zoals ik net zei niet de manier waarop ik zelf thee zet.
Maar dat is het mooie aan thee zetten. Er zijn geen regels, je bent vrij, je mag helemaal doen wat je wil. En dat doet Kristien, dat doe ik.. Ga en ontdek hoe thee voor jou het beste smaakt en daarvoor mag je eindeloos experimenteren. Want eerlijk, over smaken valt niet te oordelen.
In het hoofdstuk; voor je start, hoe zet ik thee, lees je hoe Kristien 1 eetlepel thee neemt voor 1 liter water en dit 10 tot 15 minuten laat infuseren. Hoewel dit voortreffelijk zal smaken, is het, zoals ik net zei niet de manier waarop ik zelf thee zet.
Maar dat is het mooie aan thee zetten. Er zijn geen regels, je bent vrij, je mag helemaal doen wat je wil. En dat doet Kristien, dat doe ik.. Ga en ontdek hoe thee voor jou het beste smaakt en daarvoor mag je eindeloos experimenteren. Want eerlijk, over smaken valt niet te oordelen.
Mijn
favoriete recepten in combinatie met thee – in dit boek zijn:
Couronne
van tomaat en courgette met een witte thee – Bai Hao Yin Zhen
Gratin
van pompoen, aardappel en een vleugje tijm met oolong – Shui Jin
Gui
Chocoladetaart
met geroosterde hazelnoten met een zwarte thee – Yin Jun Mei
Net
zoals in het boek van Ann Vansteenkiste is de thee beter te
begrijpen, te plaatsen naast het gerecht als je de thee kent en al
eens gedronken hebt.
Voor
de beginnende theedrinker is het een waar ontdekken van nieuwe
smaken. Voor de ervaren theedrinker die deze theesmaken al kent is
het een overleg met je zelf en een beslissen of je de combinatie de
moeite waard vindt of niet.
Want
ook hier, over smaken kan je niet oordelen en misschien past een
andere thee er volgens jou beter bij.
Heb
je zin gekregen in meer?
Geen opmerkingen