Mogelijk gemaakt door Blogger.

Het verschil tussen Japanse en Chinese Sencha?



Wat is er leuker om tussen twee afspraken door in je eentje een zaak binnen te stappen en een heerlijk kopje thee te bestellen. Gisteren viel mijn oog op een Japanse Sencha. Gaat me smaken dacht ik. Tot ik de eerste slok nam - mijn alarmsignaal ging af - Klopt hier niet! Dit is Chinese thee - geen Japanse. Is toch allemaal hetzelfde zei de patron. Euhh nee...

Twee ieniemienie nadelen verbonden aan het volgen van een doorgedreven opleiding voor theesommelier:

- De mensen durven je geen thee meer aanbieden (echt waar, maak ik vaak mee en is echt nergens voor nodig. Af en toe geniet ik nog van zakjesthee. zeker als ze goed zijn)

- En soms krijg je wat anders in je kop en dat merk je dan. Begrijp me niet verkeerd, niets mis met deze Chinese thee (hij was trouwens erg lekker).. maar pas dan even je kaart aan.

Maar wat is nu eigenlijk

Het verschil tussen Chinese & Japanse Sencha?


De meerderheid van Chinese groene thee is gewokt, om het oxidatieproces te stoppen. Deze methode wordt ook wel" Killing the greens" genoemd. Ze gaan de bladeren wokken in een grote pan.

In Japan gebruiken ze hiervoor een andere techniek. Hier gaan ze de bladeren stomen om de enzymen te denatureren. Dus voorkomen van oxiderend verkleuren van de theeblaadjes.

Japanse Sencha is dus een gestoomde thee. De meeste Chinese groene thee is gewokt. Chinese Sencha is een uitzondering. Ze gaan de thee niet wokken, maar ook kort stomen.

Het is dus een Japanse techniek die ze gaan gebruiken voor een Chinese thee.


De thee is afkomstig uit twee verschillende landen. De terroir, de plaats waar de thee groeit zal dan ook heel anders zijn, met gevolg dat je thee anders gaat smaken. China is een land met veel bergen en de thee groeit voornamelijk weg van de kustlijn, meer in het binnenland. In Japan zijn ook bergen, maar Japan is een eiland, uiteraard helemaal omgeven door water. Ook gebruiken beide landen andere cultivars Dit heeft uiteraard een invloed op de smaak.

Een Chinese Sencha heeft een meer notige, frisse, zoete smaak, terwijl een Japanse meer een vegetale, marine, ziltige en lichte umami smaak heeft. Ik heb onlangs zelfs een Japanse Sencha gedronken die heel erg naar tonijn proefde, met tegelijk een goed evenwicht tussen umami, astringentie en zoetheid.



De thee ziet er ook heel anders uit. De Chinese is lichtgroen en platgedrukt, de Japanse zijn donkergroene naaldvormige theeblaadjes.

Qua smaak en uiterlijk een heel groot verschil

tussen beide Sencha's en daarom zijn ze dus niet hetzelfde!😏

Ken je ze nog niet? Test ze dan heel snel uit.. de moeite! Ik hoor het graag.



Liefs,








Ps: Heb jij mijn gratis Ebook al? Kijk snel op www.detheeblog.be



2 opmerkingen

  1. Ik ga eens snel kijken of ik ze naast elkaar kan zien en proeven!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Kayleigh! Heb je de test ondertussen al gedaan? En wat vond je er van? :-)

      Verwijderen